Ertesi Gün Hapı Nasıl Koruma Sağlar?

Wiki Article

İlacı aldıktan sonraki sabah nedir?Ertesi gün hapı, progesteron içeriği yüksek ve eczanelerde satılan bir ilaçtır. Korunmasız cinsel ilişkiden sonra kullanılması, planlanmamış gebelik durumunda gebeliği önlemede etkilidir. Ertesi gün hapının, adıyla, ilişkiden sonraki gün kullanıldığı düşünülür, ancak hamile kalabileceğiniz ilişkiden sonra ne kadar erken alınırsa o kadar iyidir. İlişkiden sonraki ilk 12 saat içinde alındığında olası gebeliği önleme şansı yaklaşık %90 iken ertesi gün alındığında bu oran %75'e düşmektedir. 5. günün sonunda etkisinin olmadığı kabul edildi.

Hapı aldıktan sonraki sabah ne zaman?
Acil kontrasepsiyon (koruma) olarak düşünülmesi gereken bu ilaçlar, gebeliği mutlak olarak engellemedikleri için kontraseptif yöntem olarak kabul edilmemektedir. Ertesi gün hapı sadece cinsel ilişkiden sonra, adet döngüsünün herhangi bir döneminde, doğum kontrol yöntemleri kullanılmadan geçici olarak kullanılmalıdır. Yumurtlama sırasında, yani hamilelik olasılığının en yüksek olduğu adet döneminde bile, yüksek progesteron seviyeleri yumurtanın spermle döllenmesini zorlaştırır. İlaç almadan önce yumurta döllenmiş olsa bile, döllenmiş yumurta rahme tutunamaz. Böylece gebelik oluşumunun önüne geçilebilir. Ertesi gün hapı bir doğum kontrol yöntemi değildir ancak korunmasız cinsel ilişki sonrası gebeliği büyük ölçüde engeller ve korunmayı unutmak, kondomu kırmak gibi tesadüfi durumlarla sınırlandırılmalıdır.

Levonorgestrel ve ulipristal, ertesi gün haplarındaki ana aktif maddelerdir. Bu iki farklı etken madde, farklı mekanizmalarla çalışır ve korunmasız cinsel ilişki sonrası hamileliği önlemek için kullanılır. Levonorgestrel, acil kontraseptif kullanımı için Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylanmış bir gebelik önleme ilacıdır. Bu aktif madde, vücuttaki bu hormon için reseptörlere bağlanarak çalışan sentetik bir progestojen türevidir. Çeşitli fizyolojik etkilerine göre yumurtlamayı (yumurtlamayı) ve döllenmiş veya zaten salgılanmış yumurtaların yırtılmasını engelleyerek çalışır.

Ulipristal ise progesteron reseptörüne bağlanarak bu hormonun aktivitesini modüle eden aktif bir maddedir. Rahim içi leiomyom gibi durumların tedavisinde yaygın olarak kullanılan bu etken maddeleri içeren ilaçlar, yumurtlama ve rahim içindeki doku üzerindeki etkilerinden dolayı acil kontrasepsiyon (sabah hapları) olarak da kullanılmaktadır. Ulipristal içeren acil doğum kontrol hapını kullandıktan sonraki ilk 5 gün içinde başka bir progestin içeren doğum kontrol hapı kullanılması önerilmez. Bu ilaçlar, ulipristal etken maddesini içeren ilaçlarla etkileşime girerek bu ilacın koruyucu etkisini azaltabilir.

Ertesi gün hapının uzun süreli kullanımı kesinlikle önerilmez ve düzenli kullanımı birçok yan etkiye neden olur ve bir doğum kontrol yöntemi olarak kabul edilir. Eczanelerde tablet şeklinde satılan ilaçların dozları markaya göre değişebilmektedir. Bazı ilaçlar bir kez kullanılırken bazılarının iki veya iki kez kullanılması gerekebilir. Bu nedenle ilacı alırken eczacınıza danışmalı ve talimatları dikkatlice okumalısınız. Ayrıca ertesi gün hapının cinsel yolla bulaşan hastalıkları önlemediğine de dikkat edilmelidir. Kişi cinsel yönden aktif ve düzenliyse ve hamile kalmayı planlamıyorsa, ertesi gün hapı yerine doğum kontrol yöntemleri önerilir.

Hapdan sonraki sabah nasıl kullanılır?
Ertesi gün hapı korunmasız ve muhtemelen hamilelikle ilişkili cinsel ilişkiden sonra kullanılmalıdır ve doğum kontrol önlemlerinin yokluğunda cinsel ilişkiden sonra ne kadar erken alınırsa gebeliği önlemedeki başarı oranı o kadar yüksek olur. Popüler inanışın aksine, cinsel ilişkiden sonraki gün hapı almak gerekli değildir. Bu ilaç cinsel ilişkiden sonraki 5. günde alınabilir ve hamileliği önleme şansı, alınma zamanı ile doğrudan ilişkilidir.

İlk 24 saat içinde alınan ilaçlar gebeliği önlemede yüzde 98 etkiliyken, 48. saatte bu oran yüzde 75'e düştü. Bu nedenle oral kontraseptifler korunmasız cinsel ilişkiden sonra mümkün olan en kısa sürede alınmalıdır. Eczanelerden satın alınan ilaçlar, talimatları dikkatlice okuduktan sonra, talimatta belirtilen dozaja göre kullanılmalıdır. Bunun nedeni, ilaç markaları arasındaki kullanım farklılıklarıdır. Bazı ilaçlar cinsel ilişki sonrası tek hap olarak verilirken bazıları iki dozda etkilidir. Etkililik hakkında dikkate alınması gereken bir diğer konu, acil kontraseptiflerin diğer bazı ilaçların ve bitkisel takviyelerin kullanımı ile etkileşime girebileceğidir. Özellikle ertesi gün haplarının etkinliğini önemli ölçüde azaltabilen barbitüratlar veya St. John's wort ile dikkatli olunması önerilir.

Acil kontrasepsiyonun kullanılmaması gereken birkaç durum vardır. Bu ilaçların kombinasyonları, benzer etken maddelere sahip ilaçlara önceden alerjisi olan kişilerde, şiddetli karaciğer hastalığı olan kişilerde, hamile kadınlarda ve karaciğer enzimleri nedeniyle etkileşime girdiği çeşitli ilaçlarda istenmeyen olarak kabul edilir. Emzirirken levonorgestrel içeren ilaçların kullanılması bu etkin maddenin anne sütüne geçmesine neden olabilir. Bununla birlikte, sütün düşük penetrasyonundan dolayı, bu aktif maddeleri içeren ilaçların kullanımı genellikle güvenli kabul edilir.

Report this wiki page